Prettig leven zonder contactlenzen, bril of leesbril.
dr. Binkhorst Eye Center
Klik hier voor meer reacties van patiënten

Lensimplantatie


Lensimplantatie wordt toegepast om een grote mate van bijziendheid en verziendheid te behandelen. De behandeling bestaat uit de implantatie van een kunststof lens in het oog. Implantlenzen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld: voorzetlenzen en vervanglenzen.


Wat houdt lensimplantatie in?

Bij een lensimplantatie wordt onder plaatselijke verdoving een kleine opening gemaakt in het oog en wordt uw eigen ooglens vervangen door een permanente kunstlens (Clear Lens Extraction), of er wordt een kunstlens geplaatst voor de eigen lens. De ingreep vindt poliklinisch plaats, duurt ongeveer een half uur en u heeft achteraf geen last van pijnklachten. Doorgaans worden beide ogen op hetzelfde behandelmoment geopereerd, tenzij er aanleiding is om dit op verschillende momenten te doen.

Voorzetlenzen of vervanglenzen?

Implantlenzen kunnen in twee categorieën worden verdeeld, namelijk in voorzetlenzen en vervanglenzen.

Voorzetlenzen:

Voorzetlenzen worden in het oog, voor de eigen lens geplaatst. Uw eigen lens blijft behouden en uw ogen worden uiterst nauwkeurig gecorrigeerd op scherpte. Deze behandeling wordt doorgaans uitgevoerd bij mensen in de leeftijdscategorie tot 55 jaar, waarbij een ooglaserbehandeling niet mogelijk is. 

In welke gevallen kunnen voorzetlenzen een oplossing bieden:

  • U bent jonger dan 55 jaar
  • U heeft een oogafwijking die tussen de -8.00 en -20.00 ligt, of tussen de +2.00 en +14.00 ligt, of een cilinderafwijking met een maximum van 7.50 dioptrie.
  • U voldoet aan de algemene voorwaarden, maar ooglaseren is in uw geval niet mogelijk.

Klik hier voor meer informatie over voorzetlenzen.


Vervanglenzen:

Uw natuurlijke ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange). Er is een breed assortiment aan vervanglenzen, waarmee u ook op oudere leeftijd zonder bril of lenzen scherp kunt zien. De meest gebruikte vervanglens is de multifocale kunstlens, deze corrigeert het zicht op verschillende afstanden tegelijk.

In welke gevallen kunnen vervanglenzen een oplossing bieden:

  • U bent 55 jaar of ouder
  • U bent jonger dan 55 jaar, maar ooglaseren of lensimplantatie met voorzetlenzen is niet mogelijk.
  • Uw oogafwijking is groter dan -3.00 of 1.00 dioptrie
  • Indien er staar bij u is geconstateerd
  • U voldoet aan de algemene voorwaarden

Klik hier voor meer informatie over vervanglenzen.

Onze werkwijze; van gratis quickscan tot en met onze nazorg


Gratis QuickScan

Om snel te weten te komen of wij uw oogklachten kunnen verhelpen, bieden wij vrijblijvend een gratis quickscan aan. Dit is een kort onderzoek (ca. 25 minuten), waarbij we de noodzakelijke metingen doen om te bepalen of u in aanmerking komt voor een van de behandelingen. Als u dit vooraf bespreekt, kunnen wij bij een eventueel positieve uitslag direct het uitgebreide vooronderzoek verrichten. Natuurlijk is het ook mogelijk om hiervoor een nieuwe afspraak te maken.

Vooronderzoek

Het oogheelkundig en optometrist vooronderzoek is het startpunt van uw behandeling. Dit wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde optometrist en een van onze oogartsen en bestaat uit een reeks aan diverse metingen en scans van uw ogen. Aan de hand van dit uitgebreide onderzoek (ca. 1,5 uur) kunnen wij bepalen welke vorm van refractiechirurgie voor uw wenselijk is. Het resultaat van het vooronderzoek wordt na afloop door de oogarts met u besproken.

De behandeling

Na aankomst in ons behandelcentrum, krijgt u een verdovende oogdruppel en een kalmerend tabletje. Vervolgens kan de op maat gemaakte behandeling, die is besproken na het vooronderzoek, uitgevoerd worden door de oogarts. Bij lensvervanging wordt eerst uw eigen ooglens verwijderd, bij een voorzetlens is dit niet nodig. Vervolgens wordt de implantlens ingebracht en gepositioneerd. De zachte opgerolde lens wordt met uiterste precisie in uw oog aangebracht en achter de iris geplaatst. De oogarts vertelt u tijdens de ingreep welke stappen hij uitvoert, zodat u op de hoogte bent van het verloop van de behandeling. De behandeling is vrijwel pijnloos en duurt ongeveer 30 minuten, inclusief voorbereiding.

Nazorg

Na de behandeling mag u direct naar huis. U krijgt een beschermende bril mee voor de eerste dag en de daarop volgende nachten. Ook geven we u een schema voor de druppelmedicatie (antibioticadruppels, ontstekingsremmende druppels en kunsttranen) die u gedurende de eerste periode gebruikt. De eerste controle staat de dag na behandeling gepland, vervolgens worden er controlemomenten ingepland naargelang het herstel van uw ogen na beoordeling van onze optometrist of oogarts.

Wat is het resultaat?

Het resultaat van een lensimplantatie is blijvend, de lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 95% van de gevallen is het resultaat direct optimaal. In de overige 5% van de gevallen, kan het zijn dat er een bijbehandeling met de laser nodig is, om u helemaal scherp te laten zien. Er blijft een minimale kans bestaan dat de correctie u niet bevalt. Het is goed om te weten dat een lensimplantatie omkeerbaar is, de implantlenzen kunnen altijd weer verwijderd worden.

Wat zijn de risico's van lensimplantatie?

Lensimplantatie is erg veilig en de behandeltechniek is al decennia lang een beproefde operatievorm. Technisch gezien werkt een lensimplantatie exact hetzelfde als bij een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld. De risico's zijn dus klein, maar zoals bij elke medische ingreep zijn ze er wel. Uw oogarts kan u de individuele risico's en mogelijke bijwerkingen uitleggen en bepalen of een lensimplantaat de aangewezen behandelmethode is voor u.

Lensimplantatie biedt een goede uitkomst voor mensen met leesklachten!

Bij het ouder worden, wordt de ooglens steeds stugger. Hierdoor ontstaan rond het 45e levensjaar problemen met lezen. Met onze revolutionaire multifocale vervanglenzen kan 90% van de patiënten weer leven zonder bril! 

Wat zijn de kosten van lensimplantatie?

De kosten van lensimplantatie is afhankelijk van de type lens die voor u het meest geschikt is, dit wordt duidelijk na het vooronderzoek.
Klik hier voor een overzicht van de tarieven.

Verzekerden van CZ, OHRA en Delta Lloyd ontvangen bij ons korting op de behandeling. Vraag bij uw zorgverzekering altijd of u recht heeft op een vergoeding voor refractiechirurgie, dit kan afhankelijk zijn van zorgverzekeraar en verzekeringspakket.

Meer informatie over de verschillende vormen van refractiechirurgie vindt u terug in de verschillende hoofdstukken op onze website, of klik hier voor de meest gestelde vragen. U kunt natuurlijk ook direct contact met ons opnemen voor vragen en informatie!

 

Contact

Impressie

Korte impressie

Klik hierboven voor een korte impressie van dr. Binkhorst Eye Center.

Brochure