Prettig leven zonder contactlenzen, bril of leesbril.
dr. Binkhorst Eye Center
Klik hier voor meer reacties van patiënten


Dr. Binkhorst Eye Center biedt als een van de eerste klinieken in Nederland en België een behandeling én een oplossing voor droge ogen aan, in samenwerking met Eyecenter Latem. Een uniek concept waarbij we u behandelen bij uw problemen rondom droge ogen

Droge ogen (DED: Dry Eye Disease) vormt een probleem bij enkele miljoenen Nederlanders en Belgen. Een goede reden voor ons om dit probleem ernstig te nemen en u een overzicht te geven van de diagnostische en therapeutische mogelijkheden die we u kunnen bieden.

 

Wat is de samenstelling van onze traanfilm? 

De traanfilm is een dun laagje vocht dat over het voorste deel van het oog (hoornvlies en slijmvlies) ligt. Het is nodig om een optimale gezichtsscherpte te krijgen. Tevens wordt het oog gesmeerd en beschermd tegen vuil, stof en infecties. Bij elke knipperslag wordt de traanfilm in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog.

De traanfilm is opgebouwd uit een aantal bestanddelen:

 1. Buitenste (lipide/vet) laag (0,5%): dit is een olie-achtige laag wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden (Meibom kliertjes). Deze laag voorkomt een snelle verdamping van het traanvocht.
 2. Middelste (waterige) laag (95%): deze wordt geproduceerd door kleine kliertjes in het slijmvlies en door de traanklier, deze laag spoelt het oog schoon.
 3. Binnenste (mucine) laag (4,5%): deze slijmachtige laat wordt geproduceerd door kleine kliertjes (slijmbekercellen) in het slijmvlies van het oog. Dit laagje zorgt ervoor dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

meibomius klierenWat zijn de symptomen van droge ogen? 

 Droge-ogen

De patiënt ervaart een zanderig of brandend gevoel aan het oog, vaak met reflextranen als gevolg. Vaak gaat dit gecombineerd met rode geïrriteerde ooglidranden en korstjes op de wimperrand (Meibomklierdysfunctie (MGD)). De patiënt klaagt dan over jeuk aan de ooglidranden of jeukende ogen. Bij MGD bevatten de tranen té weinig lipiden, waardoor de traanfilm te snel verdampt. Een patiënt met droge ogen heeft ook vaak rode ogen door irritatie van de conjunctiva.


Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Droge ogen ontstaan als er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt en/of het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. Meestal is de samenstelling van de traanfilm niet goed, doordat één van de drie bestanddelen van de traanfilm onvoldoende aanwezig is, dit leidt dan tot een droog oog.

Meest voorkomende oorzaken:

 • Toegenomen verdamping van traanvocht
  Hier zijn diverse oorzaken voor, zoals bijvoorbeeld; onvoldoende productie van de lipide laag, waardoor het waterige gedeelte te snel verdampt. Ook onvoldoende van de 'mucine laag' kan een oorzaak zijn, waardoor het waterige gedeelte onvoldoende blijft kleven aan het hoornvlies.

 • Verminderde productie van traanvocht
  Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld een slecht functionerende traanklier, bepaalde aandoeningen, hormonale veranderingen en medicijngebruik.

Bij diverse patiënten zien we ooglidrandontsteking (blefaritis), door het minder functioneren van de Meibom-kliertjes in het ooglid. Droge ogen kunnen eventueel ook optreden na chirurgie op het hoornvlies of de conjunctiva. Ook het lang dragen van zachte contactlenzen leidt vaak tot een droog oog met roodheid van de conjunctiva ’s avonds.


Hoe bepalen we de diagnose van droge
ogen?

 • De traanfilm wordt bekeken met fluorescerende kleurstof.

 • Conjunctivale inflammatie wordt onderzocht (middels de Liesamine test).

 • De traanproductie wordt onderzocht (middels de Schirmer test).

 • De traankwaliteit (osmolariteit van de traan) wordt bekeken (middels de TearLab test)
  Een te hoge osmolariteit (> 308 mOsms/L) leidt tot een inflammatoire cascade waarbij de epitheelcellen meer Cytokines gaan produceren. Dit niveau meten we middels de Inflammadry test.

 • Middels een spleetlamponderzoek stelt de oogarts vast of er Meibomklierdysfunctie is.

Tear Lab

TearLab

 

 

Hoe kan men droge ogen behandelen?  

Kunsttranen of oogdruppels
Men kan de patiënt voorzien van kunsttranen of oogdruppels, de samenstelling van deze oogdruppels verschilt volgens de diagnose van welk type droog oog u hebt.

Punctum Plug
Bij onvoldoende traanproductie kan men het traanpunt van het ooglid tijdelijk of permanent occluderen, door het plaatsen van een siliconen punctum plug. De eigen tranen blijven zo langer in contact met je oog. Deze behandeling is omkeerbaar.

punctum plug

Compressen en antibioticazalf
Indien er Meibom-klier dysfunctie is, zal de arts u eerst een behandeling met warme compressen voorstellen met een reiniging van de ooglidranden. Soms wordt dit gecombineerd met het aanbrengen van een antibioticazalf op de ooglidrand of zelfs een antibioticakuur.

ThermoEyes of Eyecopad
Een volgende stap is ThermoEyes of Eyecopad, waarbij u dagelijks warme pads op de oogleden legt gedurende een 20-tal minuten. De Meibom-kliertjes zullen hun talgproductie dan beter kunnen uitscheiden op de ooglidrand.

Thermo eyes

BlephaSteam 
BlephaSteam is een toestel waar stoom zich rondom het oog verspreidt achter een beschermende bril. De Meibom-kliertjes warmen op en hun secreties worden vloeibaarder en scheiden zich makkelijker af.

blephasteamPermanante oplossing, middels een IPL-behandeling

Intense Pulsed Light
Met een IPL-apparaat (Intense Pulsed Light) wordt de Meibom Klier Dysfunctie permanent behandeld.
Gedurende drie sessies worden, met een Xenon-lichttherapie, de kliertjes in het ooglid gestimuleerd. Op 4 plaatsen wordt het IPL-flashlight toegepast. Hierdoor neemt de lipiden productie toe. De tranen zullen daardoor minder snel verdampen, waardoor de problemen van droge ogen oplossen.

Deze IPL-behandeling wordt uitgevoerd met het E-Eye toestel. De behandeling is pijnloos en neemt slechts enkele minuten in beslag. Met deze techniek 
worden uw droge ogen behandeld, maar de apparatuur heeft vele andere toepassingsmogelijkheden zoals; behandelen van rosacea, teleangiectasieën en permanente ontharing.

behandeling voor droge ogen

Behandeling voor droge ogen

 

Resultaten van de IPL-behandeling:

 

Resultaten van droge ogen behandeling


Het behandelde oog heeft na 45 dagen een duidelijk verhoogde lipidenspiegel in de tranen.  De Meibom-klieren hervatten hun normale productie.

Alle hierna vermelde symptomen gerelateerd aan MGD verminderen duidelijk: droge ogen, teveel mucus, secreties, jeukende ogen, branderige ogen, rode ogen, tranende ogen, vaak knipperen en moeilijk openen van de ogen.

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen over “het droge oog”, neem dan contact op met één van onze optometristen of oogartsen, ze helpen u graag verder!

Contact

Impressie

Korte impressie

Klik hierboven voor een korte impressie van dr. Binkhorst Eye Center.

Brochure