.
Droge ogen
Dr. Binkhorst Eye Center biedt als een van de eerste klinieken in Nederland en België een behandeling én een oplossing voor droge ogen aan, in samenwerking met Eyecenter Latem. Een uniek concept waarbij we u behandelen bij uw problemen rondom droge ogen.
Wat zijn de symtomen van droge ogen?
De patiënt ervaart een zanderig of brandend gevoel aan het oog, vaak met reflextranen als gevolg. Vaak gaat dit gecombineerd met rode geïrriteerde ooglidranden en korstjes op de wimperrand (Meibomklierdysfunctie (MGD)). De patiënt klaagt dan over jeuk aan de ooglidranden of jeukende ogen. Bij MGD bevatten de tranen té weinig lipiden, waardoor de traanfilm te snel verdampt. Een patiënt met droge ogen heeft ook vaak rode ogen door irritatie van de conjunctiva.
Droge ogen ontstaan als er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt en/of het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. Meestal is de samenstelling van de traanfilm niet goed, doordat één van de drie bestanddelen van de traanfilm onvoldoende aanwezig is, dit leidt dan tot een droog oog.
Meest voorkomende oorzaken:
- Toegenomen verdamping van traanvocht
Hier zijn diverse oorzaken voor, zoals bijvoorbeeld; onvoldoende productie van de lipide laag, waardoor het waterige gedeelte te snel verdampt. Ook onvoldoende van de ‘mucine laag’ kan een oorzaak zijn, waardoor het waterige gedeelte onvoldoende blijft kleven aan het hoornvlies. - Verminderde productie van traanvocht
Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld een slecht functionerende traanklier, bepaalde aandoeningen, hormonale veranderingen en medicijngebruik.
Bij diverse patiënten zien we ooglidrandontsteking (blefaritis), door het minder functioneren van de Meibom-kliertjes in het ooglid. Droge ogen kunnen eventueel ook optreden na chirurgie op het hoornvlies of de conjunctiva. Ook het lang dragen van zachte contactlenzen leidt vaak tot een droog oog met roodheid van de conjunctiva ’s avonds.
Hoe bepalen we de diagnose van droge ogen?
- De traanfilm wordt bekeken met fluorescerende kleurstof.
- Conjunctivale inflammatie wordt onderzocht (middels de Liesamine test).
- De traanproductie wordt onderzocht (middels de Schirmer test).
- De traankwaliteitwordt bekeken (middels de TearLab test)
Een te hoge osmolariteit (> 308 mOsms/L) leidt tot een inflammatoire cascade waarbij de epitheelcellen meer Cytokines gaan produceren. Dit niveau meten we middels de Inflammadry test. - Middels een spleetlamponderzoek stelt de oogarts vast of er Meibomklierdysfunctie is.
De behandeling van droge ogen.
Onze permanente oplossing: een IPL-behandeling
Met een IPL-apparaat (Intense Pulsed Light) wordt de Meibom Klier Dysfunctie permanent behandeld.
Gedurende 4 sessies worden, met een Xenon-lichttherapie, de kliertjes in het ooglid gestimuleerd. Op 5 plaatsen wordt het IPL-flashlight toegepast. Hierdoor neemt de lipiden-productie toe. De tranen zullen daardoor minder snel verdampen, waardoor de problemen van droge ogen oplossen.
Deze IPL-behandeling wordt uitgevoerd met het E-Eye toestel. De behandeling met de IPL-flashlight is pijnloos en neemt slechts enkele minuten in beslag. Met deze techniek worden uw droge ogen behandeld, maar de apparatuur heeft vele andere toepassingsmogelijkheden zoals; behandelen van rosacea, teleangiectasieën en permanente ontharing.
Na het behandelen met de IPL-flashlight krijgt u een warmtemasker met infraroodlicht op gedurende 20 minuten.
Het behandelde oog heeft na 45 dagen een duidelijk verhoogde lipidenspiegel in de tranen. De Meibom-klieren hervatten hun normale productie. Alle hierna vermelde symptomen gerelateerd aan MGD verminderen duidelijk: droge ogen, teveel mucus, secreties, jeukende ogen, branderige ogen, rode ogen, tranende ogen, vaak knipperen en moeilijk openen van de ogen.
Adres & contactgegevens
4537 BB Terneuzen
T. +31 (0)117 440 390
E. info@eyecenter.nl
Openingsuren
Maandag: 8.30u – 16.00u
Dinsdag: 8.30u – 16.00u
Woensdag: 8.30u – 12.00u *
Donderdag: 8.30u – 16.00u
Vrijdag: 8.30u – 16.00u
* enkel telefonisch