Home » Lensimplantatie » Vervanglenzen

.

Lensimplantatie met vervanglenzen

Dé brilvervangende optie voor mensen met leesklachten of staar

 

Wat is lensimplantatie met vervanglenzen?

Vervanglenzen, zoals de naam als zegt, vervangt uw natuurlijke ooglens door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange).

Deze vorm van refractiechirurgie passen wij voornamelijk toe bij personen vanaf 50 jaar. Bij ouderdom wordt de ooglens stugger en ontstaan daardoor vaak leesklachten.

Welke soorten lenzen zijn er beschikbaar?

Er is een breed assortiment aan vervanglenzen, waarmee u ook op oudere leeftijd zonder bril of lenzen scherp kunt zien. De meest gebruikte vervanglens is de multifocale kunstlens, deze corrigeert het zicht op verschillende afstanden tegelijk. Een leesbril is voor deze personen vanaf dat moment verleden tijd. Daarnaast bieden vervanglenzen een goede oplossing bij staar (cataract).

Tijdens een vooronderzoek zullen de optometrist en oogarts beoordelen of uw ogen geschikt zijn voor vervanglenzen.

Wat kan ik verwachten bij een lensvervangende operatie?

Bij deze vorm van lensimplantatie wordt onder plaatselijke verdoving een kleine opening gemaakt in het oog en wordt uw eigen lens vervangen door een kunstlens.

 

De ingreep vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer een half uur.
Nadien zult u geen last van pijnklachten hebben. Doorgaans worden beide ogen op hetzelfde behandelmoment geopereerd, tenzij er aanleiding is om dit op verschillende momenten te doen.

Een bijverschijnsel die vroeg of laat zal optreden is ‘nastaar’, wat wij op het moment dat hier sprake van is kunnen corrigeren met de laser.

Lensvervanging met Catalys

De meest nauwkeurige behandelingsvorm voor lensimplantatie is via Catalys, waarbij de ingreep grotendeels lasergestuurd uitgevoerd wordt. De lensvervangende operatie verloopt hiermee veiliger, sneller, nauwkeuriger en comfortabeler.

Bij dr. Binkhorst Eye Center hebben we reeds duizenden mensen geholpen met lensimplantatie, met uitstekende resultaten.

Veelgestelde vragen over lensimplantatie met vervanglenzen

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over lensimplantatie met vervanglenzen

Wanneer kan een vervanglens een oplossing bieden?
  • U bent 55 jaar of ouder
  • U bent jonger dan 55 jaar, maar ooglaseren of lensimplantatie met voorzetlenzen is niet mogelijk.
  • Uw oogafwijking is groter dan -3.00 of 1.00 dioptrie
  • Indien er staar bij u is geconstateerd
  • U voldoet aan de algemene voorwaarden
Welke type vervanglenzen worden gebruikt?
Er is een breed assortiment aan vervanglenzen, waarmee u ook op oudere leeftijd zonder bril of contactlenzen scherp kunt zien.

De meest gebruikte vervanglens is de multifocale kunstlens, deze corrigeert het zicht op verschillende afstanden tegelijk.

Het verschil tussen de vervanglenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden. Namelijk; dichtbij, de tussenafstand én veraf. Het is daarom belangrijk om tijdens het vooronderzoek uw persoonlijke situatie en uw verwachtingen te bespreken met de oogarts. De oogarts bepaalt vervolgens samen met u welk type vervanglens het beste resultaat geeft in uw eigen dagelijks leven.

Ook als u ouder bent dan 50 jaar en u heeft leesklachten, is er veel mogelijk door middel van een lensvervanging. Tevens is het mogelijk om in geval van staar (indien dit bij u is geconstateerd), te kiezen voor lensimplantatie in onze kliniek.

Wat houdt een behandeling met Catalys in?
Traditioneel wordt bij een lensvervangende operatie door de oogchirurg handmatig een incisie gemaakt, het voorkapsel geopend en de natuurlijke lens vergruisd. Daarna wordt een kunstlens in de kapselruimte geïnjecteerd.

Met Catalys (Catalys Precision Laser System) verloopt de behandeling veiliger, sneller en preciezer laten verlopen. Met uiterste precisie worden de meest uitdagende handelingen van een lensvervangende operatie lasergestuurd uitgevoerd. Hiermee kiest u, welliswaar tegen een meerprijs, voor de allerbeste techniek die momenteel mogelijk is.

Welk resultaat mag ik verwachten?
Het resultaat van een lensimplantatie is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een implantlens nog niet 100% optimaal.

Het kan zijn dat u in dat geval een bijbehandeling met laser nodig heeft om helemaal scherp te zien. Er is ook een minimale kans dat de correctie u niet bevalt. Een lensimplantatie is omkeerbaar,  de implantlens kan altijd weer verwijderd worden.

Hoe snel genezen mijn ogen na de behandeling en kan ik mijn gebruikelijke routine hervatten?
Na een lensimplantatie moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog  te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Indien de oogarts er in uw situatie voor kiest om één oog per keer te behandelen, kunt u eventueel wel een tijdelijke onbalans ervaren tot het moment van de behandeling van het tweede oog.
Is lensimplantatie veilig en wat zijn de risico's?
Lensimplantatie is erg veilig. Het werkt technisch gezien precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld. De risico’s zijn dus klein, maar net als bij elke medische ingreep zijn ze er wel.

Geïmplanteerde vervanglenzen brengen eventueel een aantal beperkingen en bijverschijnselen met zich mee. Deze verminderen aanzienlijk binnen 3 tot 12 maanden, maar verdwijnen soms niet helemaal. Alleen uw oogarts kan u de individuele risico’s en mogelijke bijwerkingen uitleggen en bepalen of een lensimplantaat de aangewezen optie is voor u.

Krijg ik last van 'nastaar' na een lensvervangende operatie?
U zult vroeg of laat te maken krijgen met een bepaalde vorm van ‘nastaar’ na een lensvervanging. Dit is onoverkomelijk en treedt afhankelijk van de persoon op een vroeg of laat moment op.

Nastaar behandelen wij met een speciale laser, op onze locatie in Terneuzen. De kosten van een nastaar-behandeling kunt u vergoed krijgen via uw zorgverzekering.

Wat is het tarief van een lensimplantatie met vervanglenzen bij dr. Binkhorst Eye Center?
Een lensimplantatie met vervanglenzen kost tussen de €2.500 en €3.900 per oog (tussen de €5.000 en €7.800 voor beide ogen), afhankelijk van het type lens en de behandelingsvorm.

Alle nacontroles in het eerste jaar na de behandeling zijn hierbij inbegrepen, evenals een eventuele reststerkte behandeling in de eerste twee jaar na de behandeling.

Het behandeltraject bij dr. Binkhorst Eye Center

Van quickscan tot nazorg, u bent in goede handen!

Een lensimplantatie bij dr. Binkhorst Eye Center kent verschillende stappen en fasen.
Hieronder wordt toegelicht hoe het behandelingstraject er stap voor stap uit ziet.

De gratis quickscan
Om snel te weten of wij uw oogklachten kunnen verhelpen, bieden wij vrijblijvend een gratis quickscan aan. De quickscan is een kort onderzoek (ca. 25 minuten), waarbij we de noodzakelijke metingen doen om te bepalen of u in aanmerking komt voor één van de behandelingen op gebied van ooglaseren en lensimplantatie.
Indien u dit vooraf met ons bespreekt, kunnen wij bij een eventuele positieve uitslag direct het uitgebreide vooronderzoek verrichten. Natuurlijk is het ook mogelijk hiervoor een nieuwe afspraak te maken.
Het vooronderzoek
Het oogheelkundig en optometrisch vooronderzoek is het startpunt van een behandeling bij Dr. Binkhorst Eye Center. Dit vooronderzoek wordt uitgevoerd door een HBO-gediplomeerde optometrist en een van onze oogartsen. Het vooronderzoek bestaat uit een reeks aan diverse metingen en scans van uw ogen. Aan de hand van dit uitgebreide onderzoek (ca. 1,5 uur) kunnen wij bepalen welke vorm van refractiechirurgie voor u wenselijk is.

Het resultaat van het vooronderzoek wordt na afloop door de oogarts met u besproken, evenals welke behandeling voor u het meest geschikt is.

De behandeling

U wordt ontvangen in ons behandelcentrum in Drongen (BE), zo’n 40 minuutjes rijden vanaf Terneuzen. Dit is ons behandelcentrum, waar we onze laserbehandelingen, lensimplantatie en cataract operaties uitvoeren.  Na aankomst krijgt u een verdovende oogdruppel en eventueel een kalmerend tabletje. Vervolgens kan de voorzetlens in uw oog geïmplanteerd worden, zoals het tijdens het vooronderzoek samen met u besproken en bepaald is. De oogarts vertelt u tijdens de ingreep welke stappen hij uitvoert, zodat u op de hoogte bent van het verloop van de behandeling. De behandeling is minimaal invasief en vrijwel pijnloos en duurt in totaal ca. 30 minuten, inclusief voorbereiding.

De nazorg

Na de behandeling mag u direct naar huis. U krijgt een beschermende bril mee voor de eerste dag en de daarop volgende nachten. Ook geven we u een schema voor de druppelmedicatie (antibioticadruppels, ontstekingsremmende druppels en kunsttranen) die u gedurende de eerste periode gebruikt.

We zien u graag terug voor de eerste controle in onze kliniek in Terneuzen, binnen enkele dagen na behandeling. Vervolgens worden er controlemomenten ingepland naargelang het herstel van uw ogen volgens de beoordeling van onze optometrist of oogarts.

Komen uw ogen in aanmerking voor lensimplantatie met vervanglenzen?

Maak een afspraak voor een gratis Quickscan!

Onze optometrist doet een oogmeting om te beoordelen welke vorm van refractiechirurgie mogelijk is voor uw situatie.

Heeft u vragen over lensimplantatie met vervanglenzen?

We kunnen het ons voorstellen dat u na het lezen van de informatie op onze website nog een aantal vragen heeft over lensimplantatie met vervanglenzen. Aarzel niet om telefonisch contact met ons op te nemen, zodat wij u verder kunnen helpen!

Adres & contactgegevens

Verlengde van Steenbergenlaan 29
4537 BB Terneuzen
T. +31 (0)117 440 390
E. info@eyecenter.nl

Openingsuren

Maandag: 8.30u – 16.00u
Dinsdag: 8.30u – 16.00u
Woensdag: 8.30u – 12.00u *
Donderdag: 8.30u – 16.00u
Vrijdag: 8.30u – 16.00u
* enkel telefonisch

Volg ons op Social Media