Home » Nieuws » Oogartsen bieden humanitaire hulp in Myanmar

Humanitaire oogzorg in Myanmar

Vertrek

In het vroege ochtendgloren vertrekken onze 2 oogartsen Dr. Dirk Verelst en Dr. Fernand De Wilde, samen met collega oogarts Dr. Kathleen Leroux en 1 oogarts-verpleegkundige (Chris Wille) naar Myanmar. Samen met een team van plastische chirurgie is deze See&Smile missie 18 man sterk!

Dr. Fernand De Wilde neemt u mee in zijn ervaringen tijdens deze reis, die in het teken staat van humanitaire zorg.

Aankomst in Myanmar

Na een intense reis van 30 uur (en een tijdsverschil van 5,5 uur) komen we de volgende avond aan in het hotel in het dorp Hpa-An. Kort na aankomst gaat het team alvast op verkenning naar het remote ziekenhuis te Lambwe, op ongeveer een uurtje reisafstand. Daar aangekomen wordt ons materiaal uitgepakt (zo’n 5 grote koffers) en de operatiekamer wordt alvast in gereedheid gebracht. Van de 4 microscopen die ons werden beloofd, zijn er reeds twee in gebruik door het lokale team van artsen. Maar geen probleem, met 1 OK en 2 microscopen kunnen we ook al aan het werk. De hitte en het gebrek aan airco zijn een uitdaging, maar we kunnen alvast besparen op onze operatieschorten aangezien het veel te warm is!

Opereren in extreme omstandigheden

De lokale oftalmoverpleegkundige Mimi staat, evenals voorgaande bezoeken aan het gebied, opnieuw in voor de organisatie. Een taak die ze vol overgave op zich neemt.  Ze zorgt ook voor de screening van de patienten en pre-operatieve testen. Ook de vitreoretinale chirurg op rust, Professor Aung, draagt zijn steentje bij door de postoperatieve controles op zich te nemen. “Mooi geopereerd Fernand!” klinkt het.Nadat we eindelijk op tempo zijn gekomen, wordt meegedeeld dat het te warm is. Door een hittegolf in de regio zal de missie worden stopgezet, aangezien er enkele ‘heat-stroke’ incidenten bij patiënten werden gemeld. Jammer, want de vraag naar oogzorg is er enorm!

 

Tijd voor ontspanning

Gezien de collega’s van plastische chirurgie nog voldoende werk hebben in Hpa-An, zijn wij als team van oogartsen dus een dagje werkloos. We maken van de nood een deugd en trekken er met de mountainbike en een knappe gids op uit. Eventjes fietsen, is het plan…
Wanneer we enkele uren later aankomen aan de Sadan Cave, houdt Daphne (onze fotografe en reporter ter plaatse) het voor gezien; het is te intens en te warm! Wij fietsen met de overgebleven groep nog een 40-tal kilometer verder aan een stevig tempo en eindigen met een welverdiend plonsje in een natuurlijke bron en een heerlijk sapje op een gezellig terrasje in de schaduw.

Naar de tweede locatie: Oak-Pho

Op dag 4 worden we overgebracht naar Oak-Pho, een plaatsje 300 km ten noorden van Yangon. Na een slopende rit van 12 uur, weliswaar opgefrist met een bezoek aan de Golden Rock (een bedevaartsoord voor de boeddhisten), komen we toe in Oak-Pho rond 20.00 uur lokale tijd. De volgende dag vliegen we er weer in met het screenen van een 80-tal patienten: ongeveer de helft komt in aanmerking voor cataractchirurgie. De twee daaropvolgende dagen wordt er hard gewerkt. Wanneer we op onze laatste dag de post-ops controleren, komen er onverwacht nog 4 cataract patiënten bij. Met plezier opereren we deze laatste patiënten, die nog enkele extra glimlachen opleveren.

Fantastische ervaring 

Wat een fantastische ervaring, blinden terug het licht schenken! In totaal opereerden we als team 118 patienten en deden ook nog verschillende laserbehandelingen. We keren met een voldaan gevoel terug naar huis met een tussenstop in Yangon…

Een beeldverslag

Bekijk enkele beelden die Dr. Fernand De Wilde maakte tijdens zijn reis

Adres & contactgegevens

Verlengde van Steenbergenlaan 29
4537 BB Terneuzen
T. +31 (0)117 440 390
E. info@eyecenter.nl

Openingsuren

Maandag: 8.30u – 15.00u
Dinsdag: 8.30u – 15.00u
Woensdag: 8.30u – 12.00u
Donderdag: 8.30u – 15.00u
Vrijdag: 8.30u – 12.00u

Volg ons op Social Media