Home » Nieuws » Oogartsen bieden humanitaire oogzorg in Marokko

Humanitaire oogzorg in Marokko

Totstandkoming missie

Amelie Verhofstede, secretaresse van oogarts Dr. Fernand De Wilde (dr. Binkhorst Eye Center), was in het voorjaar van 2018 in Marokko op vakantie voor een Sahara-trektocht.

Tijdens haar reis werd ze geconfronteerd met veel oogproblematiek onder de bevolking, veroorzaakt door cataract. Zelfs al bij kinderen vanaf 14 jaar oud.

Een van de belangrijkste aanleidingen van dit hoge aantal cataract gevallen is de hoge lichtintensiteit van de zon, de vele zandstormen en een zeer beperkt gebruik van zonnebrillen.


Voorbereiding nieuwe missie

Na terugkomst van vakantie vertelde Amelie aan Dr. De Wilde over de situatie in het bezochte gebied.

In overleg met de stichting See & Smile, waar beide oogartsen van onze kliniek actief in betrokken zijn, werd gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om een missie te organiseren.

In het najaar van 2018 is het gebied opnieuw bezocht, om lokaal gesprekken te voeren met diverse partijen en organisaties en de medische faciliteiten te bezoeken en te beoordelen. Kortom, alles in het teken om de haalbaarheid te toetsen. Naar aanleiding van deze inventarisatie, bleek het haalbaar om in 2019 een missie te organiseren in het gebied met als belangrijkste medische aandachtspunten: oogzorg en mondzorg.

 

Tijd voor actie

Op 25 oktober vertrok een medisch team vanuit stichting See & Smile naar de regio Zagora in Marokko, voor een missie van een week. Het team bestaaat uit oogartsen, tandartsen, verpleegkundigen en ondersteunende vrijwilligers. Daarnaast wordt er op locatie hulp en logistieke hulp aangeboden door de lokale Rotary van Zagora en Agadir.

Vanuit Dr. Binkhorst Eye Center waren o.a. aanwezig: Dr. Fernand De Wilde en Dr. Dirk Verelst (oogartsen).

 

Resultaten

Na een intensieve week wordt de missie afgerond. De reatultaten zijn fantastisch:

  • 120 uitgevoerde staaroperaties (cataracten)
  • 900 uitgevoerde tandextracties
  • meer dan 1000 medische consulten


Klaar voor de terugreis

Het team maakt zich momenteel klaar voor de terugreis, waarna we uitgebreid op de hoogte gesteld zullen worden van de ervaringen van de afgelopen week.

We zijn trots om via onze oogartsen een actieve bijdrage te mogen leveren aan deze maatschappelijke projecten!

Een beeldverslag

Bekijk enkele beelden van de missie in Marokko

Adres & contactgegevens

Verlengde van Steenbergenlaan 29 4537 BB Terneuzen T. +31 (0)117 440 390 E. info@eyecenter.nl

Openingsuren

Maandag: 8.30u – 15.00u Dinsdag: 8.30u – 15.00u Woensdag: 8.30u – 12.00u Donderdag: 8.30u – 15.00u Vrijdag: 8.30u – 12.00u

Volg ons op Social Media