Home » Verzekerde oogzorg » Cataract (Staar)

.

Cataract (Staar)

De meest voorkomende oogproblemen bij ouderdom.
Een behandeling kan al op korte termijn binnen onze kliniek.

 

Wat is cataract of staar?

Cataract wordt ook staar genoemd. Staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

De ooglens zit direct achter de pupil in het oog. Normaal is de lens helder en doorzichtig; hij bestaat uit water en eiwitten. Deze eiwitten kunnen gaan samenklonteren. Hierdoor valt het licht niet meer goed door de lens. Dit zorgt ervoor dat u wazig ziet: staar.

Oorzaken

Staar ontstaat als gevolg van veroudering van de ooglens: nagenoeg iedereen krijgt in de loop van de jaren een minder heldere lens. Bij sommige mensen is het aangeboren.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Stofwisselingsziekten (zoals diabetes)
  • Oogziekten
  • Oogverwondingen
  • Langdurig medicijngebruik

 

Eerste symptomen

Staar begint vaak met wazig zien, zowel van dichtbij als veraf. Verder kunt u ook de volgende problemen met uw zicht krijgen:

  • U ziet kleuren minder helder. Een oranje bloem ziet u bijvoorbeeld als gele of bruine bloem.
  • U ziet dubbel als u met één oog kijkt.
  • U ziet ’s nachts extra slecht. Om lampen of andere lichtbronnen ziet u een lichtkrans.

Het verschilt per persoon hoe snel bovenstaande klachten verergeren. Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruit gaat. U kunt slechtziend maar niet blind worden door staar.

Behandeling van staar

De enige behandeling is een staaroperatie. Een oogarts vervangt uw troebele lens door een kunststof lens. Deze is op maat gemaakt en heeft de juiste sterkte. Een staaroperatie is pijnloos, veilig en snel. Dankzij een nauwkeurige lensberekening kunnen we een positief resultaat garanderen.

Een staaroperatie is een ingreep die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Een staaroperatie bij Dr. Binkhorst Eye Center

Dr. Binkhorst Eye Center heeft geen overeenkomsten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat u als patiënt altijd een eigen bijdrage aan deze ingreep zal moeten voldoen. Hoeveel deze bijdrage zal zijn verschilt per zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen wat u vergoed krijgt voor de staaroperatie.

Als zelfstandig behandel centrum mogen wij enkel patiënten met ASA score I en II behandelen. Tijdens het eerste consult zal een delierscreening plaatsvinden, wanneer de patiënt positief scoort op deze screening zijn wij genoodzaakte de patiënt door te verwijzen naar een ziekenhuis. 

 

Het behandeltraject van een staaroperatie bij dr. Binkhorst Eye Center

Van oogonderzoek tot nazorg, u bent in goede handen!

Een staaroperatie bij dr. Binkhorst Eye Center kent verschillende stappen en fasen.
Hieronder wordt toegelicht hoe het behandelingstraject er stap voor stap uit ziet.

Consultatie / Oogonderzoek
Het startpunt van een staaroperatie bij Dr. Binkhorst Eye Center is een consultatie. Deze consultatie wordt uitgevoerd door een HBO-gediplomeerde optometrist en een van onze oogartsen. Het bestaat uit een reeks aan diverse metingen en scans van uw ogen. Aan de hand van dit uitgebreide onderzoek (ca. 1 uur) kunnen wij bepalen welke behandeling voor uw situatie het meest geschikt is.

Het resultaat en het advies wordt na afloop van dit onderzoek door de oogarts met u besproken.

De behandeling

U wordt ontvangen in ons behandelcentrum in Drongen (BE), zo’n 40 minuutjes rijden vanaf Terneuzen. Dit is ons behandelcentrum, waar we onze laserbehandelingen, lensimplantatie en cataract operaties uitvoeren. Na aankomst krijgt u een verdovende oogdruppel en eventueel een kalmerend tabletje. Vervolgens kan de staaroperatie, zoals die tijdens het oogonderzoek besproken en bepaald is, uitgevoerd worden door de oogarts. De oogarts vertelt u tijdens de ingreep welke stappen hij uitvoert, zodat u op de hoogte bent van het verloop van de behandeling. De behandeling is minimaal invasief en vrijwel pijnloos.

De nazorg

Na de behandeling mag u direct naar huis. U krijgt een beschermende bril mee voor de eerste dag en de daarop volgende nachten. Ook geven we u een schema voor de druppelmedicatie (antibioticadruppels, ontstekingsremmende druppels en kunsttranen) die u gedurende de eerste periode gebruikt.

We zien u graag terug in onze kliniek in Terneuzen voor de eerste controle, binnen enkele dagen na behandeling. Vervolgens worden er controlemomenten ingepland naargelang het herstel van uw ogen volgens de beoordeling van onze optometrist of oogarts.

Veelgestelde vragen over een staaroperatie

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over een staaroperatie

Is er een wachttijd voor een staaroperatie?
Wij proberen te voorkomen dat er wachttijden ontstaan voor ingrepen. Normaal gezien vind een staaroperatie bij Dr. Binkhorst Eye Center altijd binnen enkele weken na het eerste onderzoek plaats.
Hoe lang gaat de nieuwe kunstlens mee?
Uw nieuwe lens gaat uw hele leven mee. Wel kan er na de ingreep nastaar ontstaan, een vaak voorkomende bijwerking. Nastaar zijn troebelingen in het lenszakje. Dit kan gemakkelijk verholpen worden door een laserbehandeling in onze kliniek. De kosten van de nastaar behandeling krijgt u gedeeltelijk vergoed van uw zorgverzekeraar.
Wat is nastaar?
Bij een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Soms wordt het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie wat troebel en verdwijnt het scherpe zicht geleidelijk. Men spreekt dan van nastaar. Dit kan in onze kliniek veilig en snel verholpen worden met de Yag-laser.
Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?
Na de behandeling krijgt u een oogkapje of een beschermbril mee. Dit houdt u de eerste dag en de eerste week s ’nachts op. De eerste maand na de ingreep mag u niet zwaar tillen of zware lichamelijke arbeid verrichten. De eerste maand mag u ook niet zwemmen. Autorijden en fietsen mag u de dag na de ingreep al, mits uw gezichtsvermogen voldoende is.
Wat is het tarief van een staaroperatie bij dr. Binkhorst Eye Center?

De kosten van de staaroperatie bedragen €1750 per oog (€3500 voor beide ogen).

De staaroperatie wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Omdat wij geen overeenkomsten hebben met zorgverzekeraars moet u er rekening mee houden dat u altijd een gedeelte van de kosten zelf moet betalen. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen hoeveel zij vergoeden.

Heeft u last van staar?

Maak een afspraak voor

een consult in onze kliniek!

Bij Dr. Binkhorst Eye Center kunt u vaak al binnen enkele weken na het eerste onderzoek terecht voor een staaroperatie. Houdt u er wel rekening mee dat u een gedeelte zelf moet betalen, bovenop de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Heeft u vragen over een staaroperatie?

We kunnen het ons voorstellen dat u na het lezen van de informatie op onze website nog een aantal vragen heeft over een staaroperatie. Aarzel niet om telefonisch contact met ons op te nemen, zodat wij u verder kunnen helpen!

Adres & contactgegevens

Verlengde van Steenbergenlaan 29
4537 BB Terneuzen
T. +31 (0)117 440 390
E. info@eyecenter.nl

Openingsuren

Maandag: 8.30u – 16.00u
Dinsdag: 8.30u – 16.00u
Woensdag: 8.30u – 12.00u *
Donderdag: 8.30u – 16.00u
Vrijdag: 8.30u – 16.00u
* enkel telefonisch

Volg ons op Social Media